Hvordan lage hjemmelaget pizza med ekte italienske ingredienser

Hvordan lage hjemmelaget pizza med ekte italienske ingredienser illustration

Pizza er en av de mest populære matrettene over hele verden, men det er ingen tvil om at ekte italiensk pizza er en opplevelse i seg selv. For å kunne lage en ekte italiensk pizza hjemme, er det viktig å bruke riktige ingredienser og teknikker. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du kan lage hjemmelaget pizza med ekte italienske ingredienser. Vi vil gjennomgå de ulike komponentene fra bunnen til toppingen, og gi deg noen tips på veien for å oppnå den autentiske smaken av Italia.

Forberedelse av pizzadeigen

En god pizzadeig er grunnlaget for enhver vellykket pizza. For å lage ekte italiensk pizzadeig trenger du følgende ingredienser:

  • 500 gram tipo «00» mel
  • 325 ml lunkent vann
  • 10 gram salt
  • 3 gram tørrgjær eller 10 gram fersk gjær
  • 1 ss olivenolje (valgfritt)

Begynn med å løse opp gjæren i litt av det lunkne vannet. La det stå i noen minutter til det begynner å skumme. I en stor bolle, bland sammen melet og saltet. Lag en brønn i midten og hell i det resterende vannet sammen med gjærblandingen. Elt deigen grundig til den er glatt og elastisk, det vil ta omkring 10-15 minutter for hånd eller 5-7 minutter i en kjøkkenmaskin. Tilsett olivenolje mot slutten av eltingen dersom du ønsker det.

Dekk deigen til med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie og la den heve i minst to timer, eller til den har doblet seg i størrelse. For best resultat, kan deigen også kaldheves i kjøleskapet over natten.

Tilberedning av pizzasaus

En autentisk italiensk pizzasaus er enkel og skal ikke overdøve smaken av de andre ingrediensene. Her er det du trenger for en grunnleggende pizzasaus:

  • 1 boks (400 gram) San Marzano tomater
  • 1 ts havsalt
  • 2 ss olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk, hakket
  • En klype sukker (valgfritt)
  • Fersk basilikum (valgfritt)

Bland alle ingrediensene i en blender eller bruk en stavmikser for å få en jevn saus. Smak til med salt og eventuelt litt sukker for å justere syrligheten. Hvis du ønsker kan du tilsette noen friske basilikumblader for ekstra smak. La sausen trekke i minst en halvtime før bruk.

Valg og klargjøring av toppings

Når det kommer til toppings, handler italiensk pizza om enkelhet og kvalitet. Noen av de mest klassiske italienske toppingene inkluderer:

  • Fersk mozzarella
  • Parmaskinke
  • Pecorino eller parmesanost
  • Fersk basilikum
  • Grillet paprika
  • Sopp

Sørg for å bruke ferske ingredienser av høy kvalitet. Mozzarella bør være godt drenert for å unngå en vannete pizza. La toppingene være i moderate mengder for å bevare den sprø skorpen og for god smakbalanse.

Steking av pizzaen

For best resultat, er det viktig å steke pizzaen raskt ved høy temperatur. Forhåndsvarm ovnen til maksimalt mulig temperatur, gjerne 250-300 grader Celsius, og bruk en pizzastein hvis du har. Pizzasteinen bør settes i ovnen mens den varmer opp, slik at den blir helt varm.

Del deigen i porsjoner, normalt 2-4 baller avhengig av den ønskede størrelsen, og kjevle eller strekk dem ut til ønsket tykkelse. Spre et tynt lag med saus over bunnen, legg på mozzarella, og avslutt med dine valgte toppings.

Skyv forsiktig pizzaen inn i ovnen på den varme steinen og stek i 7-10 minutter, eller til bunnen er gylden og osten er boblende og lett brunet. En pizzapadle er nyttig for å flytte pizzaen inn og ut av ovnen.

Ta pizzaen ut av ovnen, dryss over litt ekstra basilikum eller noen dråper olivenolje før servering.

Med disse tipsene og teknikkene kan du lage en autentisk hjemmelaget italiensk pizza som vil imponere venner og familie. Vel bekomme!

Vanlige spørsmål

Her er noen ofte stilte spørsmål om å lage hjemmelaget pizza med ekte italienske ingredienser.

Hva er spesielt med tipo «00» mel?

Tipo «00» mel er en svært finmalt meltype som gir en silkemyk deig og lett, sprø bunn når den brukes til pizzadeig. Det er spesielt populært i Italia for pizzabaking fordi det gir en perfekt balanse mellom elastisitet og sprøhet.

Kan jeg bruke andre tomater enn San Marzano til pizzasausen?

Ja, du kan bruke andre typer hermetiserte tomater dersom du ikke har tilgang til San Marzano. Pass imidlertid på å bruke tomater av god kvalitet, da de påvirker smaken på sausen. Tilsett gjerne litt sukker for å justere syrligheten om nødvendig.

Kan jeg forhåndslage deigen?

Absolutt, faktisk kan deigen ha nytte av å kaldheves i kjøleskapet over natten. Dette gir deigen en forbedret smak og konsistens. Ta den ut av kjøleskapet og la den komme til romtemperatur før du strekker den ut og tilbereder pizzaen.

Hva om jeg ikke har en pizzastein?

Hvis du ikke har en pizzastein, kan du bruke en tung bakeplate eller bakebrett som er forvarmet i ovnen. Dette vil også bidra til å steke bunnen jevnt og sprøtt, selv om resultatet kan variere noe fra en pizzastein.